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DOE-STD-1063-2017, Facility Representatives 
Frequently Asked Questions 
 

Q1: Who is responsible for determining the appropriate level of Facility Representative (FR) coverage 
per Section 5.1 of DOE-STD-1063-2017, Facility Representatives?   

A:  The lead sentence in DOE-STD-1063-2017, Section 5.1 states: “Field Element Managers, or their 
designee, shall evaluate each hazardous facility to determine an appropriate level of FR coverage.”  The 
Field Element Manager (FEM) may delegate some of the activities related to determining the 
appropriate level of FR coverage, but the FEM retains ultimate responsibility for this determination.   
 
DOE Order (O) 422.1, Conduct of Operations, Change 3 (10-4-2019) invokes DOE-STD-1063-2017 as a 
required method.  DOE O 422.1 also establishes the top-level requirements and responsibilities for the 
FR program.   
 
DOE O 422.1, Section 4.b, provides the top-level requirement.  It states: “DOE line management must 
provide appropriate oversight of conduct of operations.  Field organizations must assign DOE facility 
representatives to oversee conduct of operations in accordance with DOE-STD-1063-2017, Facility 
Representatives.” 
 
DOE O 422.1, Section 5.d.(4), provides the top-level responsibility to the Head of the Field Element.  It 
states: “Assign DOE facility representatives to oversee conduct of operations in accordance with DOE-
STD-1063-2017, Facility Representatives.” 
 
Both the Standard and the Order are clear in that the responsibility for determining the appropriate 
level of FR coverage is with the FEM, also known as the Head of Field Element.   
 
 
Q2:  How are determinations of the appropriate level of FR coverage made?  Does judgment play a 
role in making these determinations? 
 
A:  DOE-STD-1063-2017, Facility Representatives, Section 5.1 of states, “Appendix C provides a detailed 
process to determine appropriate facility coverage and assignment and is the methodology to be used.” 
 
Appendix C provides a structured, analytical approach to making these determinations, based on the 
number of facilities, the facility hazard categorizations, the facility activity level, and the FR coverage 
level.  However, Step 6 of this required method makes it clear that the FEM is allowed to use judgment 
to adjust the result of the base coverage.  It states:   
 
“Following establishment of the Base FR FTE Level for each facility, the FEM may further adjust the level 
of coverage.  This adjustment should take into consideration factors such as those listed below and be 
based on the FEM’s judgment of the contractor’s operational performance and the priority for providing 
FR oversight.  FR coverage for “Other Hazardous Facilities” with a “Low” hazard category is optional. 

• Complexity of the facility and facility operations and facility operations involving multiple shifts 
• Status of operational rigor; history of Contractor performance for similar activities 
• History of significant events/incidents at the facility 
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• Facility size, age, and material condition   
• Programmatic importance and risk associated with successful accomplishment of mission  
• Potential for DOE or public interest  
• Anticipated changes in the operational status of facility  
• Facility configuration changes (like test facilities, for example)  
• Availability of other DOE technical oversight  

Determine the Adjusted FTE Coverage Level and list in Column F.” 

This step in the staffing analysis provides flexibility in the adjustment of coverage and contains no 
requirements (i.e., “shall” statements), but does include consideration factors that the adjustment 
should take into consideration. 

These factors allow the FEM to use judgment to consider other relevant factors, particularly the 
contractor’s experience and past performance.  A contractor that consistently performs excellent work 
should require less Federal oversight of operations.  The FEM is not required to document the basis for 
adjustments but considers this to be good practice.   

 


